Kuinka perustaa yritys?

Oman yrityksen perustaminen nähdään usein vaikeana ja riskialttiina tehtävänä. Yrityksen perustamisen ei kuitenkaan tarvitse jäädä kiinni siitä, että se olisi erityisen vaikea tehtävä. Kun sinulla on hyvä yritysidea ja halua lähteä toteuttamaan unelmiasi, lähde rohkeasti ottamaan selvää asioista ja huomaat, että yrityksen perustaminen ei välttämättä olekaan niin vaikeaa.

Yrityksen perustaminen lähtee liikkeelle yhtiömuodon valitsemisesta. Jos yrityksesi on pieni, perustuu omaan osaamiseesi ja liikevaihto on suhteellisen yksinkertainen, tällöin sinun kannattaa perustaa oma toiminimi, joka on helppo ja halpa yritysmuoto. Jos taas haluat jakaa vastuun yrityksestä toisen yhtiökumppanin kanssa tai haluat mukaan sijoittajia, silloin kannattaa miettiä kommandiittiyhtiön, avoimen yhtiön tai osakeyhtiön perustamista.Kun olet valinnut yrityksellesi sopivan yhtiömuodon, seuraavaksi sinun tulee tehdä liiketoimintasuunnitelma.

Liiketoimintasuunnitelmassa on tarkoitus hahmotella yrityksen toimintaa ja siihen liittyviä riskejä suunnittelemalla markkinointia, myyntiä, rahoitusta ja henkilöstöasioita sekä kartoittaa asiakaskuntaa. Liiketoimintasuunnitelman perusideana on selvittää, mitä tarkoitusta yritys palvelee, mitä se tekee ja miten se aikoo päästä tavoitteeseensa. Näin pyritään luomaan yritykselle vankka pohja. Kun sinulla on kunnon liiketoimintasuunnitelma valmiina, pääset hakemaan yrityksellesi starttirahaa.

Sinun tulee myös tehdä perustamisilmoitus ja hoitaa kaikki mahdolliset yrittäjän lupa-asiat kuntoon. Näiden alkuvaiheiden jälkeen yrityksesi perustaminen on jo pitkällä. Muista myös, että yrittäjille on tarjolla apua monen eri tahon puolesta, joten sinun ei tarvitse missään vaiheessa jäädä neuvottomaksi.